DERSLER
2010-2011 AKADEMİK YILI
EĞİTMENLER & DERSLER
Giriş
Doç. Dr. Serhan Ada
Serhan Ada - Çeşitli özel sektör kuruluşlarında pazarlama ve tasarım yöneticisi olarak çalıştı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi - Program Koordinatörü’lüğünü yaptı. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Tasarım Kültürü ve Yönetimi-Sertifika Programı Direktörü oldu. İstanbul Bilgi Üniversitesi - Pazarlama, Kurumsal İletişim Direktörü olarak hizmet verdi. Kendisi 1992’den bu yana Radikal gazetesinde haftalık "İnce-Uzun" köşesini yazmaktadır. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi, Kültür Yönetimi (lisans) Program Koordinatörü görevini yürütmektedir.
Yaratıcılık Prensipleri
Hakan Gencol
(1 Modül)
Bu modül, tasarım yolculuğunun önemli bir kavramı sayılan ‘yaratıcılık’ başlığı ve yaratıcılık teknikleri üzerinde odaklanarak, bir yandan “Yaratıcılık nedir”, “Yaratıcılık için gerekli yöntem ve kalıplar nelerdir?” gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışırken, diğer yandan da katılımcıların günlük sorunlara farklı bir bakış açısı geliştirmelerini sağlamayı amaçlar. Yaratıcı problem çözme teknikleri, farklı alanlardan derlenmiş çeşitli sunum ve örneklerle katılımcılara aktarılır, grup çalışmaları yoluyla bu teknikler deneyimlenir. Öğretilen yaratıcı kalıpları kullanarak, gruplardan kısa süre içinde, uzmanı olmadıkları konularda yaratıcı fikirler oluşturmaları istenir. ‘Mindmapping’ ve ‘Brainstorming’ gibi teknikler yoluyla, grup çalışmaları ve bireysel ödevlerle pekiştirilerek, yaratıcı fikir oluşturma sürecindeki önemli kavramlar üzerinde durulur.
- Temel kavramlar
- Yaratıcılık nedir?
- Sınırlandırmalar yaratıcılığı nasıl etkiler?
- Yaratıcı problem çözme stratejileri
- Yaratıcılık kalıplarından örnekler
- Lateral Thinking
- Mindmapping
- Brainstorming
Hakan Gencol - 1964 doğumlu ve İzmirli olan tasarımcı, Bornova Anadolu Lisesi’ni bitirdikten sonra, ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’ne devam etti. Bu bölümden mezun olduktan sonra, 1988 yılında Milano’daki Domus Academy’de aynı dalda yüksek lisans yaptı. Milano’da geçirdiği beş yıl boyunca Stefano Giovannoni, Paolo Nava, Hans Von Klier gibi mimar-tasarımcılarla birlikte ve serbest olarak çalıştı. Tasarım konusunda birçok dergide yazılar yazdı, bir dönem Arkitekt dergisi Milano temsilciliğini yürüttü. Türkiye’ye döndükten sonra, aile şirketiyle birlikte şehircilik, mimarlık ve tasarım alanında faaliyet gösterdi. İki yıl, Vestel Elektronik’de Endüstriyel Tasarım Sorumlusu olarak görev yaptı. a|a|g Tasarım ve Danışmanlık’ın kurucu ortaklığını sürdürdü (2005-2007, İzmir). 1995’den bu yana, İYTE, Dokuz Eylül ve Yeditepe Üniversitesi’nde tasarım ve yaratıcılıkla ilgili olarak yarı zamanlı öğretim görevliliğinde bulunmuş olan tasarımcı, halen İstanbul’da yaşamakta, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İstanbul Bilgi, Kadir Has, Bahçeşehir ve Anadolu Üniversitesi’ndeki ders ve atölye çalışmalarını sürdürmektedir. Yurt içindeki birçok tasarım yarışmasında jüri üyesi olarak görev yapmakta, aynı zamanda müzikle profesyonel olarak uğraşmaktadır.
Modanın Kodları
Rana Bikem İbrahimoğlu
(1 Modül)
Modülün hedefi, moda tarihini öğrencilerin profesyonel yaşama uyarlayabilecekleri şekilde aktarmak ve modanın kodlarını günümüz modasını kolayca deşifre edebilecekleri şekilde vermek ve klasik bir moda tarihi dersinden öte, modanın başta bir endüstri olduğu prensibinden hareket ederek, iş hayatı için moda kültürünü pratik ve yoğun bir şekilde, ana hatlarıyla aktarmaktır.
Ders içeriği, dünyada en globalleşmiş endüstrilerden biri olan modanın, uluslararasılığı vurgulanacak şekilde, Paris ekseni üzerinden kronolojik bir akış izleme doğrultusunda hazırlanmıştır. 18. Yüzyılda Louis XIV ile başlayan lüks endüstrisinin oluşumundan, 2010’ların modasına kadar ağırlıklı olarak 19. Ve 20. Yüzyılların siluetini ve bu dönem modadaki önemli gelişmeleri interaktif bir şekilde ele alınacaktır. Ayrıca, Haute Couture, Prét ẚ Porter, lüks markaların yeni oluşumları ve mass market yapıların dünyadaki gelişimine yer verilecektir.
Rana Bikem İbrahimoğlu - Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun olduktan sonra İtalya’da Johns Hopkins Üniversitesi, SAIS Bologna Center’da Uluslararası İlişkiler lisansüstü programını tamamladı. İş hayatına Güzel Sanatlar /Bates Reklam ajansında başlayarak ardından kozmetik sektöründe mass market ve lüks ürünler ürün geliştirme ve pazarlama alanlarında uzmanlaştı. Türkiye’de Eczacıbaşı grubunda Nivea ürünleri, Beiersdorf /Hamburg, La Prairie Gurubu/ Zurih ve L’Oréal Luxe /Paris merkezlerinde Nivea, SBT Skin Biology Therapy, Lancôme ve Biotherm markaları için Pazarlama Müdürlüğü, marka geliştirme ve uluslararası ürün geliştirme alanlarında calıştı. Son olarak Parsons Paris School of Art and Design’da Moda Tasarımı Programı’nı tamamlayarak, moda tarihi eğitimini Ecole du Louvre’da Galliéra Müzesi müdürü Catherine Dieterle -Join ve Marsilya Moda Müzesi kurucusu Catherine Ormen‘in öğrencisi olarak aldı. Halen Paris’te Jasmin Santanen ve Elizabeth de Chambrun gibi moda ve takı tasarımcılarının yanı sıra Monaco Film Festivali ve diğer alanlarda organizasyon ve danışmanlık faaliyetlerine devam etmektedir.
Modada Tasarımdan Perakendeye Yolculuk
Banu Bora
(1 Modül)
Modülde, perakende dünyasında tasarımdan mağazaya giden süreç, “konsept mağazacılık” kavramı ve konsept mağazaların işleyişi, ünlü tasarımcı Banu Bora’nın kişisel tecrübeleri ve gözlemleri üzerinden ele alınacaktır. Ürünün tasarımdan sonraki evrelerinde markaları birbirinden ayıran unsurlar, mağaza ziyaretleriyle, hem yerel hem de global örnekler üzerinden tartışılarak değerlendirilecektir.
Banu Bora - Tekstil üzerine Marmara Üniversitesi’nde eğitimini tamamladıktan sonra London Blake College’da moda tasarımı okudu. Bora, Jasper Conran’da moda tasarımcısı olarak çalıştıktan sonra KİP ve Altınyıldız, Network gibi markalar için koleksiyonlar üretti. Boyner’de tasarım bölümünü kurdu ve T-Box markasının yaratım sürecinde bulundu. 2005’te Banu Bora Tasarım Ofisini kuran Bora, yurtdışında ve Türkiye’de ‘Banu Bora’ markası ile yoluna devam ediyor.
Modern Sanat ve Moda
Doç. Dr. Zeynep Yasa Yaman
(1 Modül)
Modülde, Modern ve sonrası toplumsal dönüşümler, kuramlar, kavramlar, değişen eğilimler ve yaklaşımlar üzerinden modernlik, modern sanat ve moda arasındaki etkileşim ve yönelimler ile moda-moda tasarımcısı-sanat arasındaki ilişki sorunsalı seçilen belli başlı örnekler üzerinden incelenecektir.
Modern, post-modern sanatı belirleyen oluşum ve dönüşüm kültürünün belli başlı tartışmalarının moda ile ilişkisi; moda tasarımı ile sanat arasındaki etkileşim, birleşim ve farklılaşmalar ele alınacaktır. Moda sanat mıdır temel sorusundan hareketle her iki alanın alımlayıcıları ve kullanıcıları üzerinde düşünce alıştırmaları, sanatın modalaştırılması, moda ve sanatta yeni ve karşıt gelenekleri ve kurumların inşası üzerinde durulacaktır.
Zeynep Yasa Yaman - Bilim uzmanlığını "Zühtü Müritoğlu’nun Sanatı", doktorasını "1930-1950 Yılları Arasında Kültür ve Sanat Ortamına Bir Bakış: d Grubu" konularında tamamladı. Bir süre Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde çalıştı, Programlama ve Sergileme Şube Müdürlüğü yaptı. Bu süre içinde Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi’nin açılış çalışmalarında, başta Asya Avrupa Sanat Bienali’nin planlanması, organizasyonu, uygulanması olmak üzere birçok bienal, ulusal ve uluslararası sergi düzenlemelerinde, çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklerde görev aldı. 1990’dan bu yana Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesidir. Modernizm/postmodernizm, modern sanat, Osmanlı ve Türk modernleşmesi, sanatı üzerine makale, araştırma ve incelemeleri yayımlandı. Sergi katalog metinleri, kitaplar ve eleştiri yazıları yazdı.
Kâğıttan Pakete
Mehtap Elaidi
(1 Modül)
Modülde tasarımın ilk aşaması olan bir skeçin farklı satış mecralarına odaklanarak ve bu doğrultuda değişik üretim süreçlerinden geçerek iki farklı ürün olarak değerlendirilebileceği gerçeğini anlatır. Bunu yaparken bir moda tasarımı ürününün doğru satılabilirlik kavramı ile birleştirildiğinde nasıl farklı noktalara konumlandırılabileceği ve bunun da tasarım sürecinin bir bölümü olarak algılanması gerektiği görüşü üzerinden farklı perakende ihtiyaçlarına göre tasarımın yönlendirilmesi örneklendirmeler yoluyla tanımlanır.
Mehtap Elaidi - Robert Kolej ve Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünü bitirdi. Uzun yıllar Denizcilik alanında çalıştıktan sonra 2000 yılında radikal bir kariyer değişikliği yaparak Elaidi’yi kurdu. Bugün yurtiçi ve yurtdışında otuzu aşkın satış noktasına ulaştı. Boyner ile başlattığı koleksiyon danışmalığını da Pi ve Cotton Bar 44-50 markalarında altı sezondur aralıksız devam ettirmektedir. Aynı zamanda Türkiye Moda Tasarımcıları Derneği Yönetim Kurulu üyesi olarak da çalışmalarına devam etmektedir.
From “Made in Italy” to “Made in Turkey”
Ampelio Bucci
(1 Modül)
Modül, “Made in Italy” kavramından yola çıkarak, dünya çapında başlı başına bir marka haline gelmiş “İtalyan tasarımı” ve “İtalyan kalitesi” imgelerine odaklanır. Derslerde, bu imgelerin global moda ve tasarım dünyasında genel geçer kabul görmelerinin ardında yatan yedi önemli başarı etkeni analiz edilecek ve 1980’lerden bugüne gelişimi ele alınacaktır. Modülün ikinci yarısında, global moda endüstrisinde Türk tasarım ve ürünlerinin benzer bir konuma ulaşabilmesi için oluşturulması gereken şartlar ve dinamikler irdelenecek, “Made in Turkey” imajı üzerine gruplar halinde brain storming ve workshop sessions düzenlenecektir.
Ampelio Bucci – Domus Akademisi’nin kurucu ortağı ve eski direktörü. Sahibi olduğu MIES danışmanlık firması ile uluslararası tekstil, moda, tasarım, mobilya ve yayıncılık endüstrilerinde faaliyet gösteren şirketlere strateji, yönetim, iş geliştirme, tasarım yönetimi ve pazarlama alanlarında danışmanlık veriyor. Ayrıca, kendi markasını yaratmış ve şaraplarıyla uluslararası yarışmalarda ödüller kazanmış olan başarılı bir girişimci. Milano’daki IULM Üniversitesi’nde “Management of Made in Italy: Consumption and communication of fashion, design and luxury brands” master programının yöneticisi olan Bucci, aynı zamanda bu üniversitede “marka yönetimi” dersleri ve Milano Brera Akademisi’nde tasarım yönetimi dersleri vermeye devam ediyor. Yaşam stilleri, moda, tekstil, moda ve mobilya sektörlerinde dağıtım, seyahat ve ulaşım, tasarım ve trendler konularıyla ilgili araştırmalar yürütüyor. Yeme-içme, sanat ve turizm alanlarında ”Global rekabette yerel değerler” stratejileri geliştiriyor.
Modada Trendler
Francesco Morace
(1 Modül)
Modül, küreselleşmenin yeni paradigmaları üzerinden trendler ve gelişim senaryolarına odaklanır (Multiplayer Renaissance, Visionary Memory, Sustainable Emotion, Virtuous Perception). Future Concept Lab çalışmalarından örneklerle, trend araştırmalarında metodoloji ve uygulama vakaları incelenir. “Cool Hunting” kavramı ve tüketici trendlerini tartışır, 10 jenerasyon ve bunların moda kullanım-tüketim alışkanlıklarını irdeler.
Francesco Morace – Sosyolog, gazeteci ve yazar, toplumsal trendler konusunda yaptığı yenilikçi çalışmalarıyla tanınıyor. Uluslararası alanda faaliyet gösteren Pazarlama ve tüketim eğilimleri konusunda uzmanlaşmış en gelişmiş araştırma merkezlerinden biri olan Future Concept Lab. Şirketinin Başkanı olan Francesco Morace, 15 yıldır Avrupa'daki tüketici davranışlarını inceliyor. Gerek İtalyan şirketlerine gerekse yabancı şirketlere stratejik danışmanlık yapan Morace, çeşitli ülkelerde kurslar ve seminerler veriyor. Sosyal değişim ve tüketici trendleri konularında yayınladığı birçok kitap ve makalesi bulunuyor.
Çağdaş Pazarlama Stratejileri
Mustafa Uyal
(1 Modül)
Modül, tasarım yönetimi anlayışında pazarlama stratejilerinin günümüzün rekabetçi koşullarındaki önemi üzerinde yoğunlaşmaktadır. Özellikle; müşteri ve pazar paradigmasının anlaşılması, uygun pazarlama stratejilerinin konumlandırılması, pazarlama stratejisiyle örtüşecek doğru iletişim stratejilerini tanımlanması ve bu stratejilerin bir plan çerçevesinde yönetilmesini araştırır. Ders sonunda öğrenilen bilgiler pekiştirilmek üzere bir ürün seçilerek pazarlama stratejisi geliştirmeye yönelik grup çalışması yapılır.
Mustafa Uyal- 1982 Boğaziçi Üniversitesi Mezunu. Otomotiv, Beyaz Eşya, Elektronik ve Perakende alanlarında sektör lideri firmalarda pazarlama ve iş geliştirme ağırlıklı yöneticilik yaptı. 1998 Yılından bu yana düzenli Otomotiv yayınlarında makaleleri yayınlanıyor. İş geliştirme danışmanlığı ve Eğitim hizmetlerinin yanı sıra İstanbul Bilgi Üniversitesinde ders vermektedir.
İletişim ve Pazarlama
Joff D. White
(2 Modül)
Modül, marka yöneticileri ve reklam ajanslarının iş hayatlarında her gün karşılaştığı konulara ilişkin bir örnek olma özelliği taşımaktadır. Kimi öğrencilere pazarlama ve reklamcılık dallarında kariyer yapmayı özendirirken, kimi öğrencilere de işlerini nasıl en iyi şekilde markalaştırabileceklerine ve kâra yönelik iletişim yollarını sunmaktadır.
Joff D. White - Deneyimli bir iletişim danışmanı olan Joff D. White genç yaşında bir şirkette direktör oldu. Birçok alanında önemli firma için çalıştığı reklam şirketinde müşteri temsilciliği yaptı. Birçok büyük reklam ve pazarlama şirketinin yöneticiliğini yaptı. Çalıştığı şirketlerde yöneticiliğin yanı sıra yeni atılımlar, insan kaynakları, çalışan eğitimi gibi konularla da ilgilendi. Aldığı uluslararası ödüller ve yaptığı uluslararası eğitimlerle beraber zamanının büyük bir bölümünü Türkiye’de şirketlere stratejik planlama yaparak ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde ders vererek geçiriyor.
Tasarım, Pazarlama ve Rekabet İncelemesi
Giovanni Lanzone
(1 Modül)
“Stratejik Tasarım” ve “Planlı Yaratıcılık” kavramlarının interaktif tasarım sürecindeki önemi vurgulanmaktadır. Günümüzde, pazarlama etiği içerisinde konumlanmış olan “rekabet” dinamiğinin vurgusunun “endüstriyel tasarım” anlayışından “interaktif tasarım” anlayışına nasıl kaydığı örneklerle incelenmektedir.
Giovanni Lanzone - Filozof, Radar srl’in kurucu üyesi, Domus Academy Business Design Master Programı kurucusu ve Direktörü; senaryo planlanması, stratejik planlama, bilgi yönetimi ve teknoloji yayılımları üzerine Domus Academy’de baş danışman. Birçok firma ve kuruluş için bu dallarda danışmanlık ve eğitmenlik yapıyor.
Tasarım Yönetiminde Süreç ve İçerik Yönetimi
Erdem Akan
(1 Modül)
Modül, tasarım teorilerindeki kavramların pratikteki karşılıkları üzerine odaklanır. Farklı disiplinlerde ve şirket ölçeklerindeki tasarım pratiklerini analiz ederek, ilerideki tasarım yönetimi deneyimleri için teorik kriterleri/anahtarları oluşturmayı, teori ile pratiği birleştirebilmeyi amaçlar. Derslerde multidisipliner, İnterdisipliner, Transdisipliner kavramları, proje koordinasyondan strateji geliştirmeye Tasarım Yönetimi projelerinde örnek süreçler ve bir projeyi “tasarım yönetimi projesi” yapan içerik kriterleri incelenir, içerik geliştirme ve süreci tasarlama üzerine workshop düzenlenir.
Erdem Akan – 1973 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tasarımcı, tasarım yöneticisi, sanat yönetmeni, küratör, eğitmen ve maybedesign’ın kurucu ortaklarından olmasına ve Makine Mühendisliği, Endüstriyel Tasarım ve Tasarım Yönetimi eğitimlerinden oluşan geniş akademik geçmişine rağmen, kendi kendini eğitmiş tasarım ruhuna inanır ve kendisini kültürleri ve disiplinleri harmanlayan bir ‘vizyoner’ olarak tanımlar.
Tasarım Yönetiminde Stratejik Araçlar
Yard. Doç. Dr. Gökçe Dervişoğlu
(1 Modül)
Modül, stratejik yönetim ve bunun önemli unsurlarından stratejik planlama ile ilgili bir temel yaratarak farklı senaryo yaklaşımlarını incelemeye odaklanır ve tasarım sürecinde dış çevredeki trendleri okumak isteyen tasarımcı ve tasarım yöneticisine yöntem göstermeyi amaçlar. Derslerde Stratejik Düşünce- Stratejik Yönetim- Tasarım odaklı firmalarda vizyon ve misyon, makro senaryo teknikleri: “scenario development metodolojisi”, mikro senaryo teknikleri: yaşam tarzı ve tüketim alışkanlıkları haritaları gibi konular tartışılarak ele alınacak ve öğrencilerin hazırlayacakları trend raporları ile bir haritalama workshopu düzenlenecektir.
Gökçe Dervişoğlu - İstanbul’da doğan Dervişoğlu, Sankt Georg Avusturya Kız Ortaokulu ve Ticaret Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İşletme bölümünü bitirdi. Aynı üniversitede akademik kariyer ve yüksek lisans çalışmalarına başladı. İ.Ü İşletme Fakültesi’nde sürdürdüğü çalışma sırasında Avusturya hükümet bursu ile Innsbruck Üniversitesi’nde öğrenimini ve araştırmasını tamamladı. 7 yıl sürdürdüğü ve işletme ile ilgili birçok temel ders verdiği araştırma görevliliğini 2004 yılında sonlandırdı ve 2004-2006 yılları arasında uzun dönemli olarak stratejik yönetim, senaryo teknikleri konusunda Türkiye’nin önde gelen firmalarına danışmanlık verdi, katılımlı yöntem uygulamalarını hazırladı ve yönetti. Eylül 2006’da İstanbul Bilgi Universitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı direktör yardımcılığı görevini üstlenen Dervişoğlu, “Sanatın Bir Stratejik İletişim Aracı olarak Rolü” konulu doktora tezini İ.Ü İşletme Fakültesi Yönetim ve Organizasyon kürsüsü ve Copenhagen Business School Art&Leadership Center desteğiyle tamamlamış ve Kasım 2008 tarihinde İstanbul Bilgi Universitesi İletişim Fakültesi’ne Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. Yaratıcı alanlarda, özellikle sanat ve tasarımla ilgili konularda yenilik ve sürdürülebilirliğe dair araştırmaları devam etmektedir. Aralık 2009 itibariyle İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörlük Ofisi koordinasyonunu, Temmuz 2010 itibariyle Rektörlük Liderlik insiyatifi koordinatörlüğü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Araştırma Altyapısnı geliştirmeye yönelik AIDA Platformu’nun direktörlüğünü üstlenmiştir.
Tasarım ve Hukuk
Eda Çataklar
(1 Modül)
Fikri mülkiyet türlerinden biri olan "tasarım"ın hukuku üzerine yoğunlaşacak olan bu ders, önce genel olarak "fikri mülkiyet" kavramının ele alınması ile başlıyor. Tasarımın yanı sıra, patent, marka, fikir ve sanat eseri gibi çeşitli kavramlar hukuki açıdan tanımlanıp farkları ortaya konulduktan sonra tasarım hukukuna giriliyor. Tasarım üzerinde hak sahipliği, tasarıma bağlı haklar, tasarımın tescili, tescilsiz koruma yolları ve sözleşme yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi sunuluyor ve katılımcıların genel olarak fikri mülkiyet hukuku ve özelde tasarım hukuku ile ilgili olarak merak ettikleri hususlar tartışılıyor.
Eda Çataklar - Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2002 yılında mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Ekonomi Hukuku Programı’nda tamamladı. 4 yıl süren avukatlık deneyiminin ardından 2007 yılında, halen mensubu olduğu İstanbul Bilgi Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (BİLFİM) çalışmaya başladı. Ağırlıklı olarak Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku alanında çalışmakta olup, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi doktora programında eğitimine devam etmektedir.
Modada Perakende ve Dağıtım
Şenay Küçük Tanşu
(1 Modül)
Şenay Küçük Tanşu – Perakendecilik sektöründe önemli bir geçmişe sahip olan Şenay Küçük Tanşu, orta öğretimini TED Ankara Koleji, lisans eğitimini ise 1992’de Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Anabilim Dalı’nda tamamladı. Perakende Yönetimi konusunda yurtdışında pek çok eğitime katıldı.1998-2004 yılları arasında, dünyada moda perakende sektörünün en büyük firmalarından biri olan ve Zara, Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home ve Uterqüe gibi markaları bünyesinde bulunduran Inditex’te çalıştı. 1998-2001’de Zara’da Operasyonlar ve IK Direktörü olarak görev aldı ve Zara’nın Türkiye’deki yapılandırmasında önemli rol oynadı. 2001-2004 arasında İspanya’da Zara’nın 9 Avrupa ülkesinden sorumlu Uluslararası Yönetim Kurulu Üyeliği görevini sürdürdü. Alman perakende devlerinden Tchibo’nun Türkiye pazarına girmesinde önemli çalışmaları oldu. 2005’ten bu yana Tchibo Türkiye Genel Müdürü görevini yürütmektedir.
Moda Nasıl Yazılır?
Ferhan İstanbullu
(1 Modül)
Modül, moda endüstrisinin çok önemli bir parçası olan moda yayıncılığı ve moda hakkında yazmanın gerektirdiği bilgi ve beceriler üzerine odaklanır. Modanın zannedildiği gibi sabun köpüğü bir iş olmadığı ve moda yazmak için modayı çok sevmenin yetmediği önermelerinden yola çıkarak, “moda yazarı” denilen kişinin moda dünyasına dair büyük resmi görebilmesinin ve global moda yayıncılığını dikkatle takip ediyor olmasının önemine vurgu yapar. “Trendy” olanla, “tarz sahibi” olan arasındaki farkı örneklerle tartışır, irdeler. Moda yazarlığına ilgi duyan öğrencilere “moda yazmanın dört adımı” hakkında pratik bilgiler verir ve kaynak bulma konusunda yol göstermeyi hedefler.
Ferhan İstanbullu - Beymen'de Marka ve İletişim Direktörü görevini sürdüren İstanbullu, dergiciliğe hayatta en beğendiği dergide, Vizyon'da çalışarak başladı. Ardından Home Art dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptıktan sonra TimeOut İstanbul dergisinin ilk genel yayın yönetmeni oldu. Sonra muhabir olarak işe başladığı Vizyon'un yayın yönetmenliğini, Beymen Gazete'nin ve Galerist'in sanat gazetesi Galerist'in yayın yönetmenliklerini yaptı. 3 yıl önce Radikal Cumartesi ekinde başladığı moda yazılarına şimdi de Pazar ekinde devam ediyor. Ayrıca Milliyet gazetesinin Cadde ekinde life-style ve İstanbul temalı yazılar yazıyor.
Moda Editörlüğü
Melis Ağazat
(1 Modül)
Modül, moda sektörünün birçok dinamiğinin ritimlerini, trendleri ve kokuları alabilme halini sorgulayan, bunları dergi sayfasına ve görsel malzemeye dönüştürme yolundaki tempolu yürüyüşün paylaşıldığı süreci anlatır. Fotoğrafçı-moda editörü ve ilham üçgeni içinde olma halini ve bu aşamalarının sergileniş biçimini tartışır. Modül esnasında, bir moda çekimine ziyaret gerçekleştirilecek ve bu deneyim yerinde canlı olarak paylaşılacaktır. Ayrıca öğrencilere temalar verilerek, mini moda çekimleri gerçekleştirmeleri istenecektir.
Melis Ağazat – 1975’te İstanbul’da doğdu. Şişli Terakki Lisesi ve ardından Marmara Üniversitesi Ekonometri bölümüden mezun olduktan sonra, Harper’s Bazaar’s dergisinin moda editörlüğünü yaparak moda kariyerine başladı.
2003-2005 yılları arasında dergi kariyerine ara verip, Londra'da St. Martin's Collage of Art 'da “Curating Art Exhibition” ve “Spatial Design” isimli kısa dönem sanat eğitimi sertifika programlarına katıldı. İlk kişisel sergisini 2005 yılında Apartman Projesi’nde açtı. Çalışmaları performans sanatı ve süreç sanatı altında toplanmaktadır. Malzeme olarak kokuyu, porseleni ve anılaşmış nesneleri kullanmaktadır. Zaman, bellek, hafıza gibi kavramlar işlerinin kemiğini oluşturmaktadır.
Melis Ağazat'ın, 2006 İstanbul Bienali’ne paralel etkinlikler içerisinde "Metastaz" isimli sergisi, 2007 Mart ayında Galataperform görünürlük projesi kapsamında "Like a Prayer" isimli ses ve fotoğraf yerleştirmesi, 2007 Eylül ayında yine Galataperform görünürlük projesi kapsamında "Arımaya" isimli koku yerleştirmesi, 2008 Eylül ayında Leyla Gediz'in küratörlüğündedeki Sobe isimli karma sergide "Lilyumlar" adlı videosu ve en son 2010 senesinde Outlet İhraç Fazlası Sanat’ta “Bir Yaz Günü Öğleden Sonra” isimli porselen boyama heykel ve koku yerleştirmesinden oluşan sergisi açılmıştır. Halen Elle Türkiye Moda Direktörlüğünü yürütmektedir.
Tasarımın İletişimi, İletişimin Tasarımı
Sibel Asna
(1 Modül)
Modülde; iletişimin temel kavramları çerçevesinde, iletişim biçim ve tekniklerine tasarımın tüm disiplinlerinde nasıl yer bulduğuna değinilir. Bir tasarım projesinde iletişimin önemi ve nasıl olması gerektiği güncel örneklerle irdelenir.
Sibel Asna - Amerika’da aldığı eğitimle Türkiye’nin ilk PR uzmanları arasında yer alan Alâeddin Asna, 1974 yılında Türkiye’nin ilk halkla ilişkiler şirketi A&B Halkla İlişkiler’i kurdu. 1995 yılında Alâeddin Asna’nın ayrılmasından sonra, A&B faaliyetlerine, Sibel Asna’nın sahibi olduğu ve yönettiği A&B Tanıtım’ın çatısı altında devam etmeye başladı. Halkla İlşkiler Derneği (HİD) Yönetim Kurulu Üyesi Sibel Asna, 'Yılın Başarılı Kadın İşvereni' ödülünü almıştır. 2007-2008 dönemi itibariyle İstanbul Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Programında dersler vermektedir.
Üründen Markaya, Tasarımın Rolü
Elif Akarlılar
(1 Modül)
Modül, Mavi Jeans’i bir vaka incelemesi olarak ele alarak, marka yaratma sürecinde tasarım ve iletişimin rolü üzerine odaklanır. Yaratıcı ekibin organizasyon içindeki konumu, büyüme ve yerelden globale geçişteki değeri ve işlevleri örneklerle aşağıdaki başlıklar üzerinden tartışılacaktır.
- Yaratıcı Ekipler ve Organizasyon Sureci
- Büyüme Stratejisinin Temeli: Yereli Tanımak
- Tasarım ve Marka Mimarisi Bütünlüğünün Yönetimi
- Pazarda Boşluk Beklemeden Talep Yaratmak: Markaya Değer Katan Yenilikler
- Dış Pazarlara En Hazır Marka İç Pazarın En İyisi Olanıdır
- Markayı Moda Yapan Sektör: Perakendecilik
Elif Akarlılar - 1969 yılında İstanbul’da doğan Elif Akarlılar, Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi. Eğitimine Viyana Üniversitesi’nde devam eden Akarlılar, İşletme eğitiminin ardından, Hukuk Fakültesi’nde Uluslararası Politika konusunda yüksek lisans yaptı. Daha sonra Strasbourg Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Uluslar arası İnsan Hakları üzerine seminerlere katıldı. 1991'de Mavi Jeans markasının kurulma aşamasında aile şirketinde çalışmaya başlayan ve Yönetim Kurulu Üyesi olan Elif Akarlılar, 1999 yılından bu yana İstanbul ve New York ofislerinde Global Marka Direktörü olarak görev yapmakta ve tasarım, ürün ve pazarlama ekiplerini yönetmektedir. Yöneticilik süreci boyunca hazırladığı gençliğe yönelik projelerle marka kimliğinin güçlenmesini ve kurumsal yapıda marka bilincinin yerleşmesini sağlamış ilk kez bir Türk moda markasının uluslararası markalaşmaya odaklandırmanın yanı sıra, iç piyasada da Mavi'nin genç, yaratıcı ve dünyalı kimliğiyle, öncü ve güncel bir marka olarak kalmasını sağlamıştır.
Görsel Tasarımın Temelleri
Eray Makal
(1 Modül)
Estetik / Görsel iletişim / Tasarım “kişisel beğeni” üzerine kurulu değildir. Kavramların, anlamların nasıl görselleştirildiğini ve görsel dilin ne tür yapı taşlarına sahip olduğunu anladığımız sürece kodları çözebilir ve karşı tarafa aktarmak için yeterli güce sahip oluruz. Ders, öncelikle tasarım eğitiminden gelmeyen öğrencileri hedefleyerek, görsel duyu üzerinden hareketle tasarımı oluşturan “dil”in nasıl kurulduğunu anlatmaktadır. Görsel duyunun çalışma sistemi, modernist tasarımın ilkeleri ve bunların uyarlanma biçimleri, yaratıcılık ile ilişkileri, temel görsel kavramların analizleri, görsel ikna için gerekli araçlar, İletişim modelleri ve çalışma biçimleri dersin ana iskeletini oluşturmaktadır.
Eray Makal - ODTÜ Endüstri Tasarımı Bölümü’nden mezun oldu. Bilkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü’nde tipografi üzerine yüksek lisansını tamamladı. 1994-2004 arasında DoğanBurda Rizzoli, Mavi Jeans, FedEx, Goldaş, WWF-Doğal Hayatı koruma Vakfı, Tarih Vakfı ve Osmanlı Bankası gibi kurumlara çeşitli tasarım ve danışmanlık hizmeti verdi. 1999 yılında Grafikerler Meslek Kuruluşu'ndan ödül aldı. Trendsetter dergisinin genel yönetmenliği ve kreatif direktörlüğünü yaptı. Bilkent ve Bahçeşehir Üniversitesi'nde dersler verdi. Şu anda, Sabancı Üniversitesi Görsel İletişim Bölümü ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Reklamcılık Bölümü'nde öğretim görevlisidir. Son on yıldır çalışmaları dergi ve kitap tasarımı, sergi ve müzeleri içeren çevresel düzenleme/tasarımları içermektedir. İstanbul Bilgi Üniversitesi Tasarım Kültürü ve Yönetimi Sertifika Programı’nda 2007-2008 dönemi itibariyle ders vermektedir.
Moda Online
Melis Pekand
(1 Modül)
Modül, Internet çağında moda dergileri ve online moda yayıncılığı üzerine odaklanır. Son dönemde yıldızı hızla parlayan yeni nesil online moda oyuncuları Bloggerlar ve moda endüstrisine etkileri, yeni nesil oyuncaklar: akıllı telefonlar ve aygıtlar ile online alışveriş deneyimi üzerinden online moda dünyası hakkında genel bir perspektif sunar.
Melis Pekand - St. Martins ve London School of Fashion’da, Fashion Journalism, Trend Forecasting, Fashion Marketing dersleri aldı. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, Tasarım Yönetimi okudu. Marmara Üniversitesi Endüstri İlişkileri’ni bitirdi. Medya, internet ve perakende sektörlerinde çalıştı. Bir süre freelance olarak trend takibi servisleri verdi. Çeşitli mecralarda moda yazıları yayınlandı. Şu anda Vogue dergisinin internet sitesi Vogue.com’u yönetiyor.
Moda Fotoğrafçılığı
Tamer Yılmaz
(1 Modül)
Tamer Yılmaz – 1958 doğumlu Tamer Yılmaz, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, moda fotoğrafçılığı alanına ilgi duydu ve kısa sürede bu alanın en başarılı isimlerinden biri haline geldi. 1998’de Fabrika fotoğraf stüdyosunu kurdu. Dünya çapında pek çok top modelle çalışmış olan Yılmaz, halen yerli ve yabancı ünlü markalar ve moda dergileri için çekimler gerçekleştiriyor. Fabrika Photography bugün, birçok başarılı ve ünlü fotoğrafçısıyla moda fotoğraf sanayi için yaratıcılık ve yenilik vaad ediyor.
Moda-Demode-Moda?..
Alex Akimoğlu
(1 Modül)
Modülde, değişik kültürlerden gelen toplumların hangi etkilerle “moda olan trendlere” yönelebildikleri anlatılır. Çocuk isimlerinden spor dallarına, modadan saç kesimine insanlar hangi güçlerin etkisi ile trendleri benimsemektedir? Toplumları “trendleri benimsemeye ve kabul etmeye” iten nedenler tartışılır. Nasıl oluyor da ‘’legging” örneğinde olduğu gibi 1980’ leri kasıp kavuran bu trend yıllar sonra tekrar “moda” olabilmektedir? Ders, “Moda demode olabilendir” sözünün sahibi Coco Chanel’in moda tarihindeki yeri ve günümüze kadar gelen moda evrimindeki rolüne odaklanır…
Alex Akimoğlu - Paris’te Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer, Hanae Mori markalarında moda tasarımcılığı yaptı. 2004 yılında İstanbul’a dönerek Alex Akimoğlu Design adını taşıyan danışmanlık ve tasarım ofisini açtı. Bil’s beyaz konsept, Austin Reed gibi markaların koleksiyonlarını imzalıyor. 1997-2008 yılları arasında Radikal gazetesinde, 2009’dan bu yana ise Referans gazetesinde ‘’Moda ekonomisi’’, İstanbul Life dergisinde “m.o.d.a İstanbul” köşelerini yazmaktadır.
Modada Tasarımcı Kimliği ve Tasarım Kimliği
Bora Aksu
(1 Modül)
Modül, ünlü modacı Bora Aksu’nun tasarım yolculuğu ve kendi tasarım kimliğini oluşturma süreci üzerinden modada tasarımcı kimliğinin yaratılma sürecine odaklanır. Tasarım dilinin yapılandırılmasındaki etken ve dinamikler, tasarımcıların kendilerine özel çalışma yöntemleri, tasarımcılar arasındaki farklılıklar ve moda dünyasında farklı boyutlardaki tasarımcı ihtiyaçları incelenir.
Modada tasarım kimliği, High end moda dünyasındaki moda tasarımı ve işleyişi, tasarım-sanat etkileşimi, trendlerin modadaki yeri ve oluşumu, tasarımda mood, esinlenme ve trendlerin tasarımcılara etkileri ve deneysel tasarım ve oluşumu başlıkları üzerinden ele alınacaktır.
Bora Aksu - Dünyaca ünlü Central Saint Martins okulunda üniversite ve master eğitimini bitirdikten sonra, 2003 yılında Londra moda haftasındaki ilk defilesini gerçekleştirdi. İngiltere Moda Konseyi tarafından 4 kez ‘yeni jenerasyon’ ödülü verilen Bora Aksu, o tarihten beri Londra Moda haftasındaki defileleri ile büyük yankı yaratmaya devam etti. Bora Aksu markası İngiltere, Fransa, İtalya, Amerika ve Japonya başta olmak üzere şu an dünyadaki 34 noktada satılıyor.
Moda Tasarımının Günümüz Pazarlarında Yeninden Tanımlanması
Milia Maroun
(1 Modül)
Modül, moda endüstrisi ve global moda pazarları hakkında genel bir farkındalık kazandırmayı amaçlar. Moda tasarımı ile ilgili teorik bilgileri gerçek dünya ve pazar dinamikleri ile ilişkilendirir. Moda tasarımı ve işletmeciliğini etkileyen çevresel ve ekonomik faktörlerle pazar dinamiklerini inceler. Modülde ayrıca, öğrencilerin gruplar halinde çalışacakları uygulamalı bir proje workshop’ı düzenlenir.
Milia Maroun – 1971’de Beyrut'ta doğan Lübnanlı tasarımcı, çocuk denilecek yaşta dünyanın önemli şehirlerinin tamamını gezdi. Paris'in ünlü moda okulu Esmode'da tasarım okudu. Bu işi yapmaya, hayatının tamamını tasarımla geçirmeye 15 yaşında karar verdi. Okul bittikten sonra Pierre Cardin, Jamin Puech Accessoires ve Stylmod Variance gibi moda evlerinde çalıştı, önemli iç çamaşırı markaları için tasarım yaptı. 2000 yılında Milia M adlı kendi markasını kurdu. Marka, ilk gününden beri koleksiyonlarının tamamını Türkiye'de üretiyor. Maroun, dünyanın en önemli moda etkinliklerinden biri olarak kabul edilen Milano Moda Haftası’nda koleksiyonlarını sergilemesi için davet edilen ilk Arap asıllı modacıdır. Milia M Koleksiyonları Paris, New York, Londra, Roma, Hong Kong, Tokyo ve İstanbul gibi şehirlerde satışa sunulmaktadır.
Mücevher: Malzeme, Teknik ve Kavramları
Ela Cindoruk
(1 Modül)
Geçmişten günümüze, özellikle 20. yüzyıl dönemi ağırlıklı olarak mücevherin tarihçesinin malzeme, teknik ve kavramlarıyla karşılaştırmalı bir kısa özeti sunulacaktır. Modülün son dersinde, Kapalıçarşı’daki mücevher tasarım atölyeleri ziyaret edilecektir.
Ela Cindoruk - Ankara doğumlu Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu tasarımcı 1986 -1988 arasında Parsons School of Design, New York, ABD'de mücevher tasarımı eğitimi aldı. 1993'den bu yana Nazan Pak ile birlikte kurdukları atölye ve galeride çalışmalarını sürdürmektedir. Pek çok ulusal ve uluslararası sergi açan ve sergilere katılan Ela Cindoruk, 1998'den beri İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğretim üyeliği ve 2000'den beri de İstanbul Bilgi Üniversitesi, Tasarım Kültürü ve Yönetimi Programı öğretim üyeliği yapmaktadır.
Osmanlı Sanat Tarihi ve Günümüz Tasarımına Etkileri
Serdar Gülgün
(1 Modül)
Modülde, Osmanlı Sanat Tarihinden yola çıkarak, sanat eserlerimizden alınan ilhamı bugünün tasarımlarına nasıl uygulayabiliriz sorusu üzerinde durulacaktır. Bu çerçevede, son derece grafik olan Osmanlı Hat Sanatı ve özellikle Moda Yönetimi öğrencilerini yakından ilgilendirecek Osmanlı Kumaş Sanatı örneklerini incelemek için kampüste gerçekleştirilen derslerin yanı sıra, "handling session" dahilinde müze ziyaretleri ve/veya Serdar Gülgün’ün özel koleksiyonunu birebir görmek üzere ziyaretler düzenlenecek, bu eserlerin bugünün tasarımına olan etkisi irdelenecektir. "Case study" olarak, Serdar Gülgün’ün 15 senedir Vakko Dekor için tasarladığı Osmanlı kumaşları, Herend Porselenleri için hazırladığı Osmanlı desenleri incelenecek ve son çalışması olan "Marshall Osmanlı Renkleri" koleksiyonunun baştan sona oluşumu ele alınacaktır.
Serdar Gülgün - İstanbul doğumlu Gülgün, Saint Benoit Fransız lisesinden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İşletme fakültesine devam etti. Osmanlı sanatına olan tutkusu London SOAS’da yaptığı master programında kendisini gösterdi. Osmanlı kaligrafi sanatı, tekstili ve tarihi, içmekan tasarımı uzmanı oldu. İstanbul’a döndüğünde Topkapı Sarayı Kolleksiyonu ile çeşitli sergiler düzenledi. 2 yıl boyunca NTV için Osmanlı Sanatı konulu bir belgesel hazırladı. 4 yıl Louis Vuitton’un Avrupa Şehirleri Rehberi’nin İstanbul ayağını yazdı. 15 yıldır Vakko’nun döşemelik kumaşlarına Osmanlı sanatı değerini katan tasarımlara imza atıyor.
Derinin Gerisi ve Berisi
Engin Altaş
(1 Modül)
Moda dünyasının önemli bir parçası olan, deri ürünleri ve aksesuar endüstrisine odaklanacak olan modülde, ayrıca yok olmaya yüz tutmuş markaların yeniden canlandırılmasına yönelik stratejiler incelenecek, günümüzde giderek büyüyen “sahte” sektörünün moda endüstrisi ve ticaretine olan etkileri ele alınacaktır.
Engin Altaş - Henüz genç bir üniversite öğrencisiyken, Bodrum’da deriden yapılan ürünlere merak sardı. Bodrum’un meşhur sandalet ustası Ali Güven’le birlikte çalıştı, başta sandalet olmak üzere çeşitli deri ürünler yaptı. Bir süre sonra İstanbul’a dönünce de küçük işletmelere ürün yapıp satmakla başlayan işini, gün geçtikçe büyüttü. Gön Deri Fabrikası’nı devraldı. Ralph Lauren, Donna Karan, Coach ve Timberland gibi dünyanın moda devleri müşterisi oldu. Bugün Engin Altaş yönetimindeki Gön Deri, fason üzerine değil tasarım üzerine odaklı koleksiyonlarıyla Beta, Beymen, YKM gibi yerel markalar için üretim yapmaya devam ediyor.
Yeni Ekonomi ve Elektronik İletişim Tasarımı
Özgür Uçkan
(1 Modül)
Yeni iletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi ve enformasyon temelli ekonominin ortaya çıkışıyla tasarım kültüründe yaşanan dönüşümler: “Yeni Ekonomi” ve “İletişim Tasarımı” arasında Tasarım Yöneticisi’nin konumu, iletişim ve tasarımın mekânı olarak Siberuzay tanımı, kapsamı ve gelişen boyutları konusunda bir değerlendirme, Network ekonomisinde enformasyon mimarisinin kurulumu ve iletişim tasarımının buna bağlı olarak gelişen boyutları ve elektronik iletişim tasarımının farklı kanallarında işleyen süreçler incelenecektir.
Özgür Uçkan - Manica A.G. Türkiye ve Fransa’da felsefe eğitimlerini alan 1961 doğumlu Uçkan, Fransa’sda çeşitli disiplinler arası faaliyetlerde bulunduktan sonra Türkiye’ye dönmüş, Dream Design Factory ve Dream Design Advertising gibi kuruluşlarda çeşitli konularda koordinatörlük ve danışmanlık görevleri yürütmüştür. Halen “Capital Events”de çeşitli alanlarda koordinatörlük yapmakta ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin ilgili bölümlerinde dersler vermektedir. Çeşitli dergilerde ve internet yayınlarında politika, insan bilimleri, medya, enformatik, kent planlaması, ekonomi, internet ve hukuk, kültür ve sanat konularında, düzenli olarak makaleler yayınlamakta, çeviriler yapmakta ve kitap, rapor vb. yayınlarda bulunmaktadır.
Sergileme ve Sunum Teknikleri
Haldun Dostoğlu
(1 Modül)
Modülde, sanat ürünlerini uygun içerik, mekân ve formatlarda sergileyebilme, sergi öncesi ve sonrası stratejileri belirleyebilme yeteneğinin arttırılması amaçlanmaktadır.
Haldun Dostoğlu - ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümünden mezunu. 1951 doğumlu mimar 1976’da Ankara’da kendi bürosunu kurdu ve serbest mimar olarak çalıştı. Bir kaç sene yabancı bir mimarlık bürosunda yurt dışında çalışmalarını sürdürüp 1984’te Ali Artun'la birlikte Ankara'da Galeri Nev'i kurdu. O zamandan beri kurucusu olduğu İstanbul Galeri Nev'in yürütücülüğünü üstlenmektedir.
Portfolyo Tasarımı
Ali Bakova
(1 Modül)
Tasarım Yöneticisi adaylarının gerek kendi iş başvurularında, gerekse de işe tasarımcı alımında dikkat edilecek detaylar bu modülün konularındandır. CV yazma ve CV inceleme, portfolyo hazırlıkları ve yaratıcı meslek portfolyoları nasıl incelenir? İş görüşmelerinde dikkat edilecek hususlar ve deneyimler paylaşılır. Ürün dosyası, tasarımcı marka kimliği, kurumsal ürün kimliği nasıl oluşturulur, kurum içi yaratıcı meslek disiplinlerinden bahsedilir.
Tasarımcı ve müşteri arasındaki standart anlaşma formu, tip sözleşme, tasarım fiyatlandırması ve tasarımcı hakları konuları incelenir. Sınıfın katılımı ile risk sermayesi oluşturulup; inovatif tasarım markası bir şirket yaratılıp; üretim, tasarım, pazarlama ya da hizmet alanlarında faaliyet göstermesi konularında simülasyon çalışmaları yapılması ile ders sonlandırılır.
Ali Bakova - ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezun oldu. RAKS-BRAUN (Türkiye), Yapı Kredi Bankası ve GÖN deri firmalarında ürün geliştirme müdürü olarak çalıştı. Halen serbest tasarımcı ve tasarım danışmanı olarak çalışıyor. Ali Bakova, İstanbul Teknik Üniversitesi - Endüstri Tasarımı Bölümü'nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak stüdyo derslerine giriyor ve "Tasarımda Meslek Pratiği" adında seçmeli ders veriyor. Aynı zamanda Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu-ETMK üyesi.
Moda – Marka
Fatoş Ahunbay
(1 Modül)
Moda'nın tarifinden yola çıkarak, bir markanın nasıl yaratılması gerektiği, marka kimliğinin doğru bileşenleri, markanın en önemli rekabet aracı olan tasarımın yeri üzerine etkileşimli bir sohbet çerçevesinde ders işlenir. Dersin ilerleyen bölümlerinde Moda'yı etkileyen faktörler, trendlerin tasarımı nasıl etkilediği, tasarımın kimin için yapıldığı ve markanın altında var olan Tasarım - Üretim - Pazarlama ilişkisi incelenmektedir.
Fatoş Ahunbay - Ayvalık 1953 doğumlu olup İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Eşi mimar Sancar Ahunbay ile 80’li yıllarda Grup Sanfa olarak DERİSHOW konseptini kurdular. DERİSHOW markası ile giysi tasarımı, MİMARCA markası ile mekânsal tasarım, DELIGHT ile üste göre tasarım yapan grupta, Sancar Ahunbay ile birlikte Yaratıcı Direktör olarak görev yapıyor.
Tasarım Uygulamaları
Zeynep Fadıllıoğlu
(1 Modül)
Yapılmış olan tasarımlarımız ve çalışma şekillerimiz hakkında genel bilgi verilmesi, hayata geçmiş projelerden, imkan dahilinde olanları, gezerek yerinde fikir alışverişinde bulunulması amaçlanmaktadır.
Ders içeriği öğrenci profiline göre değiştirilebilir.
Zeynep Fadıllıoğlu – İngiltere’deki eğitimini Londra Inchbald School of Design'da tamamladıktan sonra "Control Data Institute" de bilgisayar programcısı ve sistem analisti oldu. Restaurant Yönetimi ve Tasarımı üzerine yoğunlaştı. ZF Tasarım adı altında 10 kişilik bir ekiple ev, dükkân, işyerleri için tasarımlar gerçekleştirmektedir. 1999 ve 2000 yılında dünyanın en iyi 35 tasarımcısının yer aldığı Andrew Martin adlı kitaba girdi. Geçmişte aldığı uluslararası ödüllerin yanı sıra halen uluslararası projeler yürütmektedir.
2011-2012 Akademik Yılı başlangıcına kadar ders listesi ve akademik kadro listesinde değişiklikler olabilir.